Ok skor 6000NOK za dużo dla Ciebie to odejmij 1000.
Wierz mi że w MENY to byłem może ze 2 razy.
Patrzac na twoje posty Panie "Pawel B" jesteś osoba samotnie przebywająca w Norwegii,
dlatego przepraszam że to powiem, ale nie masz zielonego pojęcia o wydatkach zwiazanymi z dziecmi.
Kiedy przebywalem tutaj sam wydawalem 1000-1200 NOK/ mc, niestety kiedy dochodza Tobie 3 osoby to juz nie jest tak kolorowo zwlaszcza, ze 2 z nich to dzieci.
Oczywiscie moge tak jak ty isc do sklepu i kupic chleb za 7,90 NOK. Tak na marginesie to ostatnio wlasnie na taki sie przerzucilem zeby ograniczyc koszty.
Albo moge zawsze sam chodzic do sklepu, wtedy dziecko nie wyciagnie reki po lizakaza 5Kr, deser za 12Kr, Jogurtu GoMorgen za 11Kr.
A może mam ograniczyc proszek do prania i inne chemiczne rzeczy ??
Wiem ... od jutra nie bede im kupowal owocow (i wcale nie mowie o truskawkach za 25Kr).
Przykro mi ale nie wiesz o czym mowisz dopoki nie musisz karmic rodziny.
A skoro przy dzieciach jestesmy to moze dodamy pare koron a nie odejmiemy:
Dziecko rosnie i chodzi do przedszkola, a tutaj nikt Cie nie pyta czy masz kase na kupno rzeczy dla dziecka, a wymogi predszkola sobie stawiaja oj duze ....
Ja akurat mam w miare normalne ale i tak musiałem kupic dziecku nowy kombinezon na zimę 700NOK (kupilem tanio bo pojechalem do Szwecji), nowe kalesonki i koszulke 250NOK .. bo niestety przedszkole akceptuje tylko welniane, nowe buty, welniane skarpetki itd.. itd..
I nie mow mi czlowieku ze za drogo bo oni codziennie wychodza na dwor niezaleznie od pogody.
Moglem kupic kombinezon za 300 taklo po 3 dniach mialby zapalenie płuc.
Odnośnie mieszkania to zapomniałeś dopisać że kupno wlasnego wiaze sie z 20% wkladem.
Biorąc pod uwagę obecne ceny to moze mi powiesz jak w krotkim czasie uzbierac 500.000 NOK na ten wklad. Przypominam niektórym zwłasza Panu "Pawlowi B" ze mówimy o OSLO.
A odnośnie mieszkań to nie wiem czy wiesz ale kredyt na mieszkanie to czasami nie wszystko.
Jeżeli tzw. spółdzielnia zaciągneła kredyt, żeby wyłożyć nowy asfalt lub poczynić jakieś naprawy w bloku niestety go również musisz spłacać

) fajnie co nie.
Mam wlasnie znajomego który kupił sobie mieszkanie i cieszył się że tak tanio bo 2.200.000 zapłacil za mieszkanie. Niestety obecnie ma na nim kosztów ok 19.000NOK.
Kolejna kwestia to zastanów się co mówisz. Jeszcze nie spotkałem w Norwegii osoby która by przyjechała tutaj "dorobic sie cala rodzina" jak to piszesz. Ja przyjechałem tutaj żyć całą rodziną.
A odnosnie samochodu to powiem tobie tak że miałem mały samochod który kupiłem za gotowke cale 15000NOK, tylko ze praca którą tutaj wykonuje tym samochodem powodowała ze spalałem beny za 3000-3500NOK. A tamten jest tanszy w utrzymaniu bo spalam gazu za 1500NOK. Reasumując wydaje tyle samo na tego za 15000 jak i na tego za 100.000.
A możesz tutaj jeździć na polskich blachach 12 miesiecy od otrzymania numeru personalnego, w 11 miesiacu mozesz sie udac do TOLL i poprosic o kolejne 12 miesiecy, ale musisz to udokumentować dojazdem do rodziny itd.
Oczywiscie sa pewne obostrzenia he he ... mozesz używać samochodu PL w celu dojazdu do pracy, a nie w pracy. Musisz też mieć kotrakt nieprzekraczający 12 miesiecy.
Jak dostaniesz FASTa to juz mozesz do niego wsiadac i jechac na prom .... wtedy jak cie zatrzymaja to sie jakos wytlumaczysz.
A to ze wiara jezdzi tutaj Lexusami na polskich blachach po 8 lat to ja wiem.
Moze ja w przeciwienstwi do nich wole placic 2.000NOK kredytu miesiecznie niz wylozyc 200.000NOK cla za taki samochod
Jak chcesz jeszcze jakiegos wytlumaczenia to zawsze mozesz uderzyc na priva lub podzielic to co mowie przez 2.
I nigdy nie powiedzialem ze jak 2 osoby pracuja to nie starcza ... powiedzialem tylko ze nie jest juz tak kolorowo, nie odlozysz juz 20.000 NOK na miecha jak masz juz dzieci, a osobie która zadała pytanie własnie o to chodziło.
Jak z tych zarobionych 40.000 zostanie 5.000 to OK.
Uda sie czasami wynajac mieszkanie tansze niz 13 tys. np. 25km za
Oslo to juz ceny od 8000-8500.
Ale mam tez znajoma ktora musiala wynajac za 15.000 bo z 2 dzieci dostala 3 miesieczne wymowienie swojego mieszkania i przez 3 miesiace nikt nic tanszego wynajac nie chcial.